„ARP”: există o Românie Tainică

ASOCIAŢIA ROMÂNĂ PENTRU PATRIMONIU

▼”Razboiul Icoanelor” izgonite din şcoli (noiembrie – decembrie 2006)

„RAZBOIUL ICOANELOR” IZGONITE DIN SCOLI

Lunile trecute au mai adus inca un semn ca distrugerea traditiilor romanesti continua sistematic si nu se face la intamplare. In data de 21 Noiembrie,de ziua Intrarii in biserica a Maicii Domnului, un asa numit „Consiliu National (!?) pentru Combaterea Discriminarii” a hotarat, la cererea catorva cetateni si a unor, foarte putine, „organizatii ale societatii civile” (de fapt un „bloc” de oculta de numai cativa activisti ascunsi sub diferite nume) sa „recomande”izgonirea icoanelor din scoli. Precipitarea acestei „deliberari” (cu rezultatul in mod evident stiut dinainte)s-a produs pe fondul unui protest energic desfasurat de numerosi intelectuali proeminenti romani si a sute de organizatii culturale si cetatenesti, protest initiat de „Civic Media” si „Altermedia” si preluat si de „Asociatia Romana pentru Patrimoniu”. Semnificatia acestui nou abuz institutional al Statului Roman-ce isi dovedeste inca o data iresponsabilitatea-nu mai trebuie aratata. Ea ne atrage inca o data atentia ca scopul final nu este perpetuarea si propasirea colectivitatii nationale ci disparitia ei treptata. Dar chiar daca o batalie s-a pierdut, „razboiul” continua. Ministerul Invatamantului s-a declinat competenta in aceasta materie si a solicitat Parlamentului decizia finala: acum vom vedea cu claritate cata nadejde mai exista in actuala formula de intocmire administrativa de azi. Esentialul este, ca si in alte randuri,sa nu ne temen si sa nu ramanem impasibili. Lista organizatiilor si persoanelor semnatare pentru credinta este disponibila pe http://www.civicmedia.ro unde va continua campania de strangere de semnaturi.

Publicam in grupajul de mai jos,declaratia fondatorului ARP, dr. Artur Silvestri, si cateva, putine, extrase din opiniile ce insoteau semnaturile primite.

______________________________

„IZGONIREA ICOANELOR DIN SCOLI”

DECLARATIE”PENTRU ICOANE”

In urma cu cateva minute,am primit acest apel din partea dlui Bogdan Stanciu,bravul initiator si animator al serviciului de stiri „Altermedia”. El atrage atentia ca exista o cerere,puternic sustinuta de cei ce nu ne sunt apropiati,pentru a se elimina icoanele din scolile romanesti,si ne cere sa reactionam. Opinia mea este aceasta, pe care o declar lamurit si imediat: Semnez pentru pastrarea icoanelor in scolile romanesti si indemn pe toti cei ce simt romaneste, organizatii, asociatii, grupuri, publicatii etc. dar si persoane particulare, sa imbratiseze aceiasi atitudine ferma si nediscutabila. Explic aceasta optiune, pe scurt, in acest fel. Suntem un popor crestin; intreaga formula romaneasca de alcatuire se intemeiaza pe aceasta credinta; principiile noastre de educatie sunt datoare sa porneasca de la imperativele celor „zece porunci”; istoria noastra este constituita in jurul ideii crestine si toti cei ce au aratat ca noi, romanii, existam, suntem la „locul nostru” si,deopotriva, avem un loc in lume, au facut tot ce au facut ca „romani” si „crestini”; marturisirea noastra de credinta „nationala” insemneaza „marturisirea de credinta”crestina. Memoria noastra nu se negociaza. Acum aproape trei sute de ani, un voievod roman a fost scurtat de cap, la Stambul, impreuna cu copiii lui; toti au infruntat moartea cu barbatie. Si cu icoanele in gand.

Faceti ceea ce socotiti ca este de folos.

ARTUR SILVESTRI

e-mail:artur.silvestri.contact@gmail.com

_____________________

OPINII IMEDIATE DESPRE „IZGONIREA ICOANELOR”

In acelasi timp, este limpede cine sta in spatele „relelor”. Sub masca pan-europenismului se ascunde fata hada a sarpelui celui batran. Cautati sa fiti calmi si sa nu aveti indoiala.

„Cu noi este Dumnezeu”.

ALEXANDRU NEMOIANU, USA

__________________________________________________

Doresc sa-mi pun semnatura alaturi de voi. Atita timp cit musulmanii si evreii au dreptul in tarile noastre crestine sa se prezinte atit in scoli cit si la locul de munca cu simboluri specifice religiei lor, cum ar fi; turbanul, salvarii, abaia, pletele, palaria si caftanul, este discriminant pentru noi, in tara noastra, in dreptul nostru, sa nu avem dreptul sa folosim simbolurile spirituale si nationale. Nu de mult, intr-un articol scurt: „UE si islamizarea Europei”, am comentat tocmai acest pericol de pierdere a identitatii nationale, religioase si spirituale. Incet, incet bisericile vor fi transformate in moskei si sinagoge, fara drept de protest, deoarece crestinii cind doresc sa-si urmeze traditiile, sunt direct „catalogati” ca: rasisti, antisemiti, antimuslimi, fascisti…. Drepturi au doar veneticii, care incet, incet ne asfixeaza cu pretentiile de respect pe care NOI SUNTEM OBLIGATI sa li-l acordam SI DE CARE EI SUNT SCUTITI. Scriu aceste rinduri nu pentru ca sunt un „bisericos”, le scriu in incercare disperata de a mai pastra putin din demnitatea noastra crestina, demnitate si atitudine care a fost decisiva in formarea noastra ca Europeni. Cei care se simt „discriminati” de simbolurile noastre strabune in tarile noastre, nu au decit sa se reintoarca acolo unde simbolurile lor sunt afisate pretutindeni. Acum si Romania este libera in acest sens si sunt sigur ca nimeni nu va fi impiedicat sa plece acolo unde considera ca aspiratiile si dorintele lor sunt complet satisfacute.De unde si de ce ambitia, ca ei o mina de oameni, sa schimbe obiceiurile si traditiile unui intreg popor? Si cu ce drept?

Dr.DIMITRIE GRAMA, Danemarca

____________________________________________________

Sunt consternat. Nu mai am forţa să-mi continui cele ce am de făcut în aceste clipe. Ceva pare că ni se pregăteşte şi pe drumul ce ne-ar putea duce spre mântuire-Drumul spre Iisus. De ce nu s-a auzit imediat „GLASUL BISERICII” către creştinii ortodocşi?. Cât de mic copil ar rămâne Ceauşescu pe lângă aceştia care ne încearcă smulgerea din braţele creştinătăţii, cine are curajul să mutileze sufletele copiilor? Cum pot rămâne nepedepsiţi aceşti derbedei, fanatici, atei?. M-am născut în casă cu icoană,în suflet cu credinţa părinţilor creştini-ortodocşi. Voi muri creştin -ortodox eu şi familia mea. Aştept glasul preotilor, clerului către popor.Se poate…să tacă clopotele?. Lasaţi icoanele în şcoli pentru neprihănirea sufletlor copiilor noştri.

MARIN TOMA, scriitor

________________________________________________

Sunt foarte revoltat de aceasta masura si va rog sa contati cu sprijinul nostru:

subscriem:

COMUNITATEA ROMANILOR DIN SPANIA-INTERESES BILATERALES

– Alexandru Petrescu-coordonatorul acestei organizatii si ziarist spaniol de origina romana

-PREMIUL CLUBULUI INTERNATIONAL AL PRESEI 2001

si

A FLOR DE PIEL-organizatia femeilor din Spania-

presedinta Mioara Andone (fosta antrenoare a echipei nationale de gimnastica ritmica)

ALEXANDRU PETRESCU, jurnalist, Spania

____________________________________________________

Adeziunea mea ferma pentru pastrarea icoanelor in scolile romanesti si condamnarea agitatorilor ultra minoritari extremisti de profesie care tulbura viata publica romaneasca, defaimand si discriminand intreaga comunitate crestin – ortodoxa.

RADU CAJVANEANU, scriitor

____________________________________________________

Semnez pentru pastrarea icoanelor in scolile romanesti si indemn pe toti cei ce simt romaneste, organizatii, asociatii, grupuri, publicatii etc. dar si persoane particulare, sa imbratiseze aceiasi atitudine ferma si nediscutabila.

Dr. NAPOLEON SAVESCU, presedinte Societatea „Dacia Revival”, New York, SUA

__________________________________________________

Va rog sa puneti si numele meu pe apelul pentru pastrarea icoanelor in scolile din Romania.

+AMBROZIE, Episcop de Methoni, Grecia

__________________________________________________

Sa nu se mai distruga sufletele tinerei generatii! Lasati Icoanele Sfintilor Ortodocsi in Scoli! Pentru pastrarea icoanelor in scoli

SEMNEZ!

IOAN MICLAU, scriitor, Australia

__________________________________________________

Consider petitia conceputa si semnata de profesorul Emil Moise, […]ca o manifestare tipica a mecanismelor – cu aplicare Recurenta – de subminare a identitatii cetatenilor României. In conditiile presiunii de uniformizare la care suntem supusi cu totii, se lucreaza cu sofisme care se vor pledoarii pentru combaterea discriminarii, dar care capata un caracter de incitare la razboi civil. Unei majoritatii i se opune o minoritate, asa-zisa „societate civila”, care inventeaza teme de „comunicare” prin care îsi motiveaza existenta, consumind banul public si vrind sa dea impresia ca participa la construirea unei societati democratice. In realitate, prin actiunile de dizolvare a identitatii, acesti iresponsabili, care sunt doar interpreti de texte, -iar nu analisti ai realului, nu constructori de proiecte sociale rezistente-, contribuie prosteste la dizolvarea deja slabitelor liante identitare si sociale din lumea româneasca.

DAN CULCER, scriitor, ziarist, directorul revistei „Asymetria”

_____________________________________________

Nu luati icoanele din scoli! – LAURENTIU FULGA, Australia

directorul revistei „Spirit Romanesc”, Sydney

______________________________________________

Va rog sa treceti si semnatura mea, prof. dr. Ion Pachia Tatomirescu, scriitor, alaturi de a Dvs., desigur, pe Apelul / Manifestul intru salvarea / pastrarea traditiilor Crestinismului – inclusiv ale Crestinismului Cosmic Valah – in institutiile de invatamant din Romania; la publicatii / institutii, adaugati, va rog, si: Anuarul de martie – Timisoara (periodic al carui redactor-sef sunt), Editura Aethicus Timisoara (al carei director sunt)… Multumirile anticipate ale aceluiasi Pandur de la piramida Timisoarei, in 21 noiembrie 2006,h. 14,01′…

Prof. dr. ION PACHIA

___________________________________________

Ar fi cea mai mare greseala ca sa se elimine icoanele din scoli.Oare cel care a venit cu acesta ideie stupida este in toate mintile ????? Sper ca cei in drept sa evite chiar sa discute aceasta cerinta imbecila !!!!! Ar trebui ca tot poporul romin sa actioneze pentru repudierea acestei idei sinistre.

ANTON LIXANDROIU, SUA

____________________________________________

Întrutotul de ACORD cu cele semnalate de D-l prof.dr.Artur SILVESTRI, considerând o adevarata BLASFEMIE intentiile necuviinvcioase a celor dominati de DIAVOL. Ce vor sa dovedeasca acesti impostori? Cum vor ei sa educe copiii, viitorul României? Poporul român a fost si este un popor credincios, care întotdeauna a trait cu „frica lui Dumnezeu”. Oare se merge de catre ATEI, pe urmele dictatorului Ceausescu, care a demolat zeci de Sfinte Biserici si Mânastiri? Fereasca-ne Dumnezeu de cei PACATOSI. Pentru aceste motive semnez adeziunea si sunt profund revoltata,

VENERA E. DUMITRESCU-STAIA (Montréal-Canada)

_____________________________________

Nu ma raliez acestei idei din oportunism, ci din constientizarea importantei apararii valorilor crestine, care au ajutat, in timp, poporul roman sa isi afirme crezul, sa isi apere fiinta nationale. Eliminarea icoanelor din scoli ar echivala, in opinia mea, cu sfidarea nu doar a Bisericii, ci, in primul rand, a elevilor romani, amenintati de relicvele ateismului, dar si de fanatismul anti-crestin. Cu respect si admiratie pentru initiativa Dvs. mai mult decat laudabila,

DAN BRUDASCU, jurnalist, traducator, redactor sef „Cetatea Literara”

________________________

Lupta „impotriva icoanelor” se pare ca nu s-a terminat. Cel Rau nu doarme. Deci „privegheati” ne indeamna Mantuitorul.

Doamne ajuta! Va rog sa -mi treceti si numele meu in „luptele din arena”

Pr. GH. NAGHI, USA

____________________________________

În nebunia ei antiromanească, antinatională si, mai ales, anticrestină, o sleahta de lichele continua sa ne testeze rezistenta la rupere. Dar cum am infruntat cu demnitate atatea vitregii ale istoriei, o vom infrunta, impreuna, si pe aceasta. Nu va atingeti de icoanele din scolile romaneşti ! Pentru ca romanii au avut, au si vor avea întotdeauna un Dumnezeu al Lor. Numai lichelele n-au credinţa, n-au patrie, n-au constiinta, n-au nici un Dumnezeu si, drept urmare, se pun in slujba Raului cel Mare. Noi nu acceptam asa ceva. ION GAGHII, director al Bibliotecii Judetene „I.A. Bassarabescu” Giurgiu.

Redactia ziarului „Cuvantul liber” – Giurgiu.

__________________________________________________

Da, sunt de acord cu apelul pentru pastrarea icoanelor in scoli.

* GHEORGHE DOBRE, presedintele Asociatiei Culturale

HELIS Slobozia, redactor sef al revistei HELIS

____________________________________

IATA AICI SI INDEMNUL TAINIC, SENIN, VENIT DE LA PASTOR:

Patriarhul Teoctist:

„Nu va temeti!”

„Orice s-ar intampla in lume, nimic nu este mai trainic decat invatatura Mantuitorului Iisus Hristos. Incurajandu-ne, de mai bine de doua mii de ani, ne incredinteaza mereu, invatandu-ne: „Indrazniti…,

nu va temeti! Eu am biruit lumea!” (Matei 14, 27; Ioan 16, 33).

Invatatura noastra de credinta, rugaciunea noastra, ne transforma din persoane indiferente, dezorientate – mai ales in aceste vremuri cumplite pe care le strabatem – in crestini adevarati, in fii ai

luminii, traitori in Hristos.”

_____________________________________________

UN „RAZBOI” CONTINUAT

„IZGONIREA ICOANELOR DIN SCOLI”

Publicam aici, cu ingaduinta dlui Octavian Mihaescu, editorul revistei „Europa Crestina” si aceasta declaratie ferma a dlui Ion Varlam, de la Paris:

INTERZICEREA INSEMNURILOR RELIGIOASE (CRESTINE).

Atunci cand majoritatea covarsitoare a populatiei unei tari ajunge sa faca obiectul unei discriminari atat de scandaloase si de jignitoare pentru demnitatea ei, nu mai exista legitimitate sociala si revolta devine un recurs obligatoriu. Insubordonarea fata de legea care instituie aceasta insulta, cu sfidarea autoritatii care pretinde s-o aplice, este o datorie pentru toti cetatenii care cu adevarat cred in principiile fundamentale ale democratiei si sunt mandri de identitatea lor.

Democratia moderna este ea insasii de origine crestina (renuntarea la excluderea prin lege a adversarului politic si institutionalizarea opozitiei sunt efectele directe ale gandirii crestine asupra vietii sociale si ale influentei Bisericii asupra puterii laice).

Suprimarea insemnelor crestine nu este doar un atentat la constiinta si demnitatea cetatenilor romani de religie crestina, dar o actiune anti-europeana, deoarece singurul factor determinant indiscutabil comun al identitatii natiunilor europene este Crestinismul – dealtfel inscris ca referinta in legile fundamentale a 1/3 din statele membre ale UE (in 1992 cand am studiat chestiunea). Mai mult, intreaga civilizatie contemporana – care este inca de factura europeana – este patrunsa de spiritul crestin. Ii vedeti Dvs. pe evrei renuntand la steaua lui David pentru a menaja eventuala susceptibilitate a palestinienilor din Israel – care reprezinta peste 40% din populatia acestei tari? Cei care nu au bine ancorat in constiinta lor sentimentul de apartenenta la comunitate – pe care-l implica identitatea ca atribut indisociabil al personalitatii – sunt intru totul comparabili cu acei barbati care nu-si asuma apartenenta sexualã: sunt niste bieti infirmi, niste cazuri patologice.

ION VARLAM

Secretar General al UMRL – Uniunea Mondiala a Romanilor Liberi

__________________________

Actiunea grupului de asa-zisi „reprezentatanti ai societatii civile” este, se pare, numai o parte dintr-o actiune anti-crestina mai ampla. Par. Constantin Stroilescu ne-a trimis acest articol inca de la sfarsitul lunii Septembrie, aratand ca exact aceleasi persoane, sustinute de jurnalistul propagandist Ion Zubascu, aveau-si au in continuare-acelasi tip de cereri indreptate impotriva credintei crestine.

__________________________

ARTICOL DESPRE MINCINOSI (I)

1. Despre camuflajul diavolului

In proiectul Legii Cultelor care urmeaza a fi adoptat de Parlament, exista un articol in care se spune ca: „in Romania sunt interzise orice forme, mijloace, acte sau actiuni de defaimare si invrajbire religioasa, precum si ofensa publica adusa simbolurilor religioase”. Asa-zisi „Lideri ai societatii civile” spun ca asta inseamna „lezarea dreptului la libera exprimare si a dreptului la libertatea de constiinta”. Vedeti articolul lui Ion Zubascu de mai jos. In calitate de preot crestin ortodox, impreuna cu alti crestini ortodocsi, spunem altfel: Acest articol indeamna pe cetateni la respect reciproc si exprima o stare de fapt a moralitatii universale, izvorate din Dumnezeu. Iar care este religia cea adevarata se vede si fara invrajbiri, si fara ofense. „Nu ne place religia vecinului? Foarte bine, dar cum sa reactionam? Sa-l injuram, sa-i instigam pe altii impotriva lor? Sa batjocorim simbolurile pe care el le respecta? La aceste intrebari, articolul cu pricina (elaborat de oameni normali, dupa cate se vede) ne interzice sa ne varsam rautatea asupra vecinului care are religia altfel decat a a noastra. Dar asa-zisii zubascieni „lideri ai societatii civile” nu vor ca legea sa interzica defaimarea, invrajbirea religioasa sauofensa publica adusa simbolurilor”. Asta inseamna ca acestia sunt si ei printre cei interesati sa semene sau sa apere defaimari, ofense sau invrajbiri religioase. Chipurile aceste atitudini inseamna libertate de exprimare si libertate de constiinta. Doamne, fereste-ne de astfel de oameni! Oameni? Poate pentru ei e prea mult spus… Pentru acestia exista in dictionare termeni precum nemernici, ticalosi, dobitoci… Mantuitorul ne previne totusi ca vor exista si dintre acestia: „va vor omori si vor crede ca aduc jertfa lui Dumnezeu”

Un articol de Ion Zubascu

http://www.romanial ibera.ro/editie/index.php?url=articol&tabel=z23092006&idx=2

” Cine are urechi de auzit sa auda.”

P.S. Am trimis parerea mea (despre acest articol) exprimata mai sus pe un grup virtual in care m-am inscris pentru a sustine o lupta buna, dar a fost cenzurata. Lipsa de discernamant intre bine si rau e un defect mare la cei maturi si exprima cat de departe sunt de Dumnezeu.

Pr. CONSTANTIN STROILESCU

e-mail: stroilescuconst@yahoo.com

__________________________

Ioan Miclau, Australia:

Mare adevar au rostit „Revista Clopotul”, un adevar paradoxal, „minoritatile devin majoritati”. Da, fiindca orice tip de efect are un tip de cauza. La noi la Romani, (dupa 1989), lasandu-se aiurea gura sacului cu darurile de Craciun, „Pluralismul” partidelor, 145 pentru majoritate, da minoritatii UDMR, fiind unul singur, procent de majoritate, astfel mai, mai sa devina total majoritar. E aici un fel de joc de „v-ati ascunselea”, dar trist !” Cine pe cine !”

Carmen Rad ,Cluj Napoca:

Atata timp cit cultura si spiritualitatea romaneasca exista, icoanele au un loc sfint in inimile noastre. Nu consider ca icoanle or alte simboluri religioase din scoli au creat o atmosfera de ura, ignoranta, invidie intre elevi. Dimpotriva, prezenta lor au demostrat faptul ca diferite religii pot „convietui” impreuna, ca respectul si armonia sint valori pe care trebuie sa le pastram cu orice pret. Ce ar fi sa scoatem din programa scolara si marii nostri poeti romani care in versurile lor impletesc spiritualitatea noastra si a sfintelor icoane?

Constantin Rosu Pucu ,Noua Zeelanda:

Diriguitori ai invatamantului romanesc ! Lasati icoanele in scoli! Interziceti drogurile si literatura pornografica! Nu persiflati religia, generatiile urmatoare va vor judeca.

__________________________

DEMERSUL „ICONOCLASTILOR”ESTE ANTI-EUROPEAN

Reactia este primitiva, nu are legatura cu relatiile dintre confesiunile crestine. Acestea au acelasi fundament de credinta: marturisirea lui Christos. Ca urmare, nicio confesiune n-ar dori sa blocheze afirmarea de credinta a unei alte confesiuni. Icoanele sunt expresia prezentei sfintilor in viata zilnica. Sfintii sunt personalitati exemplare ce pot fi luate ca reper intr-un mediu de formare, cum este scoala. Cum sa ceri, de pilda, ca din Istorie sa fie scosi eroii sau in predarea moralei sa nu existe sfinti? In epoca moderna, doar paganismul bolsevic a mai dus o astfel de lupta. Cine doreste sa tina copiii departe de modelele oferite de sfinti vrea sa-i barbarizeze, nu sa-i protejeze. Sfantul este o personalitate culturala totala, un model de valoare universala. Reactia antichristica face parte din curentul anticultural si nihilist postmodern. Dar poporul roman s-a obisnuit cu regimurile aberante. Are tehnicile sale de a transforma ceea ce Eliade numea teroarea istoriei, in opusul ei. Totusi, vor fi starnite controverse, chiar daca nu violente, pentru ca s-a adus o jignire unui intreg popor. Nu poti lupta cu discriminarea discriminand. Nu poti elimina prin decizii administrative parti intregi din spiritualitatea unui popor. Decizia apare,insa,ca impusa de institutiile europene. Astfel, se produce delegitimarea structurilor europene, ceea ce ma face sa afirm ca demersul iconoclastilor este si antieuropean, nu doar anticultural.

Prof. dr. ILIE BADESCU

_____________

LOCUL ICOANELOR ESTE IN VIATA NOASTRA CRESTINA!

CE SUNT ICOANELE ?

Chiar atat de cretini sa ajungem azi? Numai ieri ne-am curatat de comunism, si iata molima ateismului se reintoarce si mai inveninata. Striga acest popor roman la 1989, „Hristos S-a Nascut”, si iata cat tinuram minte! Cu siguranta ca a scoate icoanele din scoli, nu e nici pe departe gandul majoritatii romanilor, ci al unei minoritati care ascunde ceva planuri zise moderniste, numai ca viitorul are sa le dezvaluie negresit. Nimic nu a ramas din adevarurile istorice ascunse pentru totdeauna. Dar sa vedem ce spun Cartile Sfinte si Sfintii, despre icoane?

„Dupa perioada intunecata a iconoclasmului (725-842) Biserica si-a stabilit definitiv invatatura despre cultul sfintelor icoane. Lucrul acesta l-a facut mai ales la Sinodul al VII-lea ecumenic, tinut la Nicea in anul 787. Acest for al Bisericii de pretutindeni a hotarat ca „Sfintele Icoane, zugravite in culori din pietre scumpe ori din alte materii potrivite, sa se aseze in sfintele Biserici ale lui Dumnezeu, pe vasele si vesmintele sfinte, pe pereti, in case si pe drum. Caci, de cate ori ni se fac vazuti cei zugraviti pe icoane, de atatea ori se vor indemna cei ce le privesc sa-si aminteasca si sa cinsteasca pe cei inchipuiti pe ele”. Aceasta hotarare a avut la baza, si a dezvoltat dupa aceea o teologie a icoanei ortodoxe, o teologie vizuala, caci icoanele reprezinta si exprima Sfanta Scriptura si invatatura crestina in graiul inefabil al culorilor. Arta icoanelor este insa simbolica, lumea infatisata in pictura iconografica fiind orientata catre vesnicie.Prin simplitatea si schematismul portretelor, prin silueta figurilor, persoanele sfinte zugravite pe icoane, ca si pe peretii bisericilor, interioarelor, ofera impresia unei seninatati descatusate de viata naturala si a unei detasari de lumea aceasta. De aceea, in pictura ortodoxa, icoana nu este o copie sau reproducere fidela a realitatii din lumea vazuta, ci simbolul unei creaturi duhovnicesti. Icoana trezeste sentimentul comuniunii cu lumea sfintilor, simbolul fiind o punte care leaga doua maluri: vizibilul de invizibil, pamantescul de ceresc, empiricul de ideal. Crestinul se roaga in fata icoanelor ca inaintea lui Dumnezeu si a sfintilor, fara a le socoti idoli. Icoanele au un netagaduit rol instructiv. Ele au fost si sunt un neintrecut mijloc didactic si catehetic pentru credinciosi, servind drept carti puse la indemana celor care invata. Ele constitue o Evanghelie vizuala sau o varianta picturala a Evangheliei. Pentru credinciosi, icoanele sunt mai ales obiecte de cult cinstite prin ingenunchere, sarutare, invocare a persoanei zugravite. Cinstirea aceasta nu se indreapta spre materia din care este facuta icoana, ci spre persoana infatisata de ea. Cu toate acestea, cinstim si icoana in sine, caci materia, devenita purtatoare a chipului unei persoane sfinte se sfinteste cu o slujba speciala care o indreptateste la aceasta cinstire. In traditia ortodoxa, o icoana se pastreaza in biserica 40 de zile inainte de sfintire, iar actul sfintirii scoate materia icoanei din randul obiectelor obisnuite, comune, devenind semnul unei prezente harice pe care o aduce sfintirea. Multe din icoanele noastre sunt si obiecte de arta, facand parte din patrimoniul cultural national”. (Bibliografie: „Biserica si Cult –pe intelesul tuturor”-Pr. prof. dr. Nicolae Necula – pag.39-41) Icoanele de pe peretii claselor pline de studenti, cum isi inchipuie cineva ca trebuiesc scoase? Cu ce se vor inlocuii ? Cu semnul argintilor, a pornografiei, a minciunii ca baza de formare a unui caracter tanar ? Oare sa amintim de vremile sodomice, ca fiind acelea azi, calea neaparat moderna, fara a observa prapastia in care vom arunca generatiile viitoare. Doamne Fereste ! Cand eram copil tanar acasa la parinti, am pictat doua iconite, pe care mama le-a pus pe peretii tindei noastre. A venit vecina noastra, de care am mai povestit in amintirile mele, si-i zice mamei: „Tu, Catita, de unde ai cumparat aceste icoane frumoase ?” Mama a aratat cu degetul spre mine, raspunzand: „Copilul acesta le-a facut !” „Vai de mine”, zise vecina, ca am cumparat doua icoane de acuma numai facute, dar parca in batjocora a pictat-o pe Maica Sfanta si Fiul”. Acum ca sunt matur, inteleg ca era orientarea ateista adusa de ideologia comunista, care „indica” pictorilor aceste manevre. Azi insa, te infiori vazand ca se vrea izgonirea complecta a icoanelor de pe peretii scolilor, unde se vrea o educatie a civilizatiei umane a copiilor ! Dar iar nu-L vrem pe Dumnezeu? Dumnezeu este viata, icoana este simbolul vietii, este prototipul fiintei noaste, acea imagine arhetipala de care tot vorbesc universitarii nostrii in teoriile lor. Pacat.

IOAN MICLAU, Australia

___________

ASTEPT UN PROTEST IMPOTRIVA FILMELOR HORROR!

Am semnat acel protest considerand ca icoanele prezente in salile de clasa nu pot crea nici un rau, dimpotriva pot avea o influenta pozitiva asupra tinerilor scolari. Nu mi se pare ca este obligatoriu ca cineva sa se inchine la ele, cum n-ar trebui sa fie obligatoriu invatamantul religios in scoli. Este corect sa lasam posibilitate fiecarui suflet sa-si aleaga calea spre mantuire, sa creada in Dumnezeu, Iisus Cristos in Sfanta Treime sau in Sfantul Spirit, in Alahh, Mahomed, in Iehova etc. Principalul este sa creada in puterea Dumnezeiasca ale carei invataturi te indeamna sa faci fapte bune, nu rele, sa-l iubesti pe aproapele tau ca pe tine insuti, sa nu ucizi, sa nu minti, sa nu inseli si multe asemenea lucruri minunate care-l inalta pe om, nu-l coboara in regnul animal. Interesanta a fost interventia acelui domn, tata de odrasle scolara impotriva icoanelor. N-am auzit pana astazi nici un protest al vreunui parinte impotriva filmelor porno, sexi si horror pe care copiii patriei le servesc prin intermediul televiziunii , al computerelor, zi si noapte. Consider ca declasarea noastra , a romanilor, a tineretului nostru ajuns semianalfabet, consumator de stupefiante, faptuitor de violuri si adesea de crime, dispretuitor de munca, dispretuitor al valorilor morale si culturale, isi afla sorgintea tocmai in ratacirea sa, ratacire cauzata cum spuneam de influentele nocive ale televiziunii, computerelor,ale companiei in care isi risipeste o mare parte din timp. Si raspunderea revine in cea mai mare parte familiei, oricat de greu ii este acesteia sa recunoasca. Apoi vine scoala si restul lumii.Sa ma reintorc insa la icoane si sa va marturisec a nu fi eu insumi un iconoclast.Dar, in oricare biserica intru prezenta icoanelor imi amplifica sentimentul acela de pietate, de cutremurare si de sfiiciune. Nu pot spunea ca resimt aceleasi stari la un targ unde se vand icoane, acolo unde ele sunt incompatibile cu balciul, cu zornaitul argintilor. Ostentatia nu este semnul bunei credinte, al smereniei pe care ar trebui ca macar din cand in cand s-o resimtim fiecare dintre noi.Nu-ti faci cruci largi, ca fotbalistii la intrarea in teren, nici ca Becali cand a mai pus-o de o afacere si nu saruti, in vazul a zeci de mii de spectatori, icoana Maicii Domnului, ca Iordanescu, sperand ca ea sa-ti aduca victoria echipei nationale. Icoana este mangaiere doar pentru suflet si nu este aducatoare de arginti. Cine crede in puterile ei poate avea bucurii fara margini, cine nu crede s-o trateze cu respectul cu care trebuie sa tratam tainele ce inconjoara Dumnezeirea.

ION MARIN ALMAJAN

____________

STAVILA ATEISMULUI MILITANT

Semnez pentru pastrarea icoanelor in scolile romane. Aceasta inseamna pastrarea si perpetuarea credintei crestine a ortodoxsilor romani, fiind totodata o stavila ateismului militant si expansiunii altor religii si secte straine poporului roman. Sa ne simtim in casele noastre ca la noi Acasa.

Dr. Vlad Mischevca, istoric. Atena.

_______________

EVOLUTIA SITUATIEI DIN „RAZBOIUL ICOANELOR” POATE FI URMARITA LA ACESTE ADRESE:

http://www.civicmedia.ro, http://www.salvati-icoanele.info si http://ro.altermedia.info

_____________________

Va rugam sa popularizati si sa vizitati

http://www.salvati-icoanele.info centrul de resurse privind razboiul pentru apararea simbolurior religioase in scoli. Cine are pagina web, este rugat sa puna micul banner 120*120 care se gaseste in dreapta paginii.

BOGDAN I. STANCIU, presedinte „Altermedia”