„ARP”: există o Românie Tainică

ASOCIAŢIA ROMÂNĂ PENTRU PATRIMONIU

▼”PREMIILE PATRIMONIULUI ROMÂNESC” – ediţia a II-a, septembrie 2005

Marţi, 27 septembrie 2005, s-au desfăşurat festivităţile prilejuite de acordarea Premiilor Patrimoniului Românesc, conferite anual de Asociaţia Română pentru Patrimoniu (ARP). Această a doua ediţie a laureat un număr impunător de Fapte Mari ale culturii române de azi, adunând împreună personalităţi din cele mai diferite domenii care, însumate, constituie o adevărată directivă de afirmare a modelului existenţial românesc şi a memoriei culturale a acestui popor. În alocuţiunea rostită cu acest prilej, dr. Artur Silvestri, fondatorul acestei organizaţii, a vorbit despre „lucrarea tainică, aproape miraculoasă, care face să se regăsească împreună oameni din toate provinciile româneşti şi de peste tot, de acolo unde sunt români. Nimic nu i-a adus împreună afară de sentimentul că au o datorie de îndeplinit faţă de cei care, înainte de noi, ne-au lăsat Memoria, Limba şi Universul comun de valori, tot atât de imutabil cum sunt stelele de pe cer. Fiindcă, la drept vorbind, ceea ce ne dă nouă secretul alcătuirii noastre colective este Patrimoniul, adică tradiţia şi invocarea ei; adică „Pomenirea Părinţilor”.

Premiile Patrimoniului şi-au câştigat încă de pe acum un prestigiu bine-meritat. Ele au „încoronat”, până acum, opera importantă şi contribuţia memorabilă a unor mari contemporani cum ar fi, între alţii, Mitropolitul Antonie Plămădeală, Zoe Dumitrescu Buşulenga, Constantin Ciopraga, Mihai Cimpoi, Ovidiu Drimba, Arhiepiscopul Bartolomeu Anania, Ion Hangiu, Dan Zamfirescu, Al. Nemoianu, M. Ungheanu. Ediţia din acest an cuprinde în şirul laureaţilor venerabile prezente culturale cum ar fi octogenerii prof. Gligor Popi, erudit istoric din Banatul Sârbesc, Trinţu Măran, cercetător vienez al istoriei arhivelor româneşti din Austria, prof.dr.Lauri Lindgren, iniţiatorul studiilor de românistica în Finlanda, filosoful şi esteticianul Al.Husar ca şi importante personalităţi din generaţia astăzi matură, cum ar fi prof.dr.Viorel Roman(Bremen),unul dintre istoricii de vază ai Europei. Cu acest prilej, a fost lansată cartea-tezaur „Cuvinte pentru urmaşi. Modele şi exemple pentru Omul Român„, o lucrare monumentală care cuprinde „învăţături şi poveţe” pentru viitorime aparţinând unui număr de 72 de mari personalităţi ale culturii române care, într-o impresionantă Predanie, trec experienţa şi datoria, îndeplinită, a vieţii lor către cei ce ne urmează. Iniţiată şi concepută de Dr. Artur Silvestri, „Cuvinte pentru urmaşi” va deveni una din cărţile „de învăţătură” ale poporului român de azi şi de mâine.

Asociaţia Română pentru Patrimoniu s-a constituit la sfârşitul anului trecut, prin iniţiativă cetăţenească, de către acelaşi grup de intelectuali care, în perioada anterioară, constituise „Asociaţia Biblioteci pentru Sate„, organizaţia care, într-un interval scurt, a reuşit să doneze către 300 de biblioteci comunale şi şcolare, peste 20.000 de cărţi şi 240.000 de publicaţii, înfiinţând, de asemenea, mai multe biblioteci în regiunile unde acestea dispăruseră. Asociaţia Română pentru Patrimoniu a iniţiat în numai câteva luni programe de anvergură neobişnuită pentru domeniul acţiunii cetăţeneşti. A creat programe culturale de natura „documentului de epocă” prin ciclul de volume aflat în pregătire „Mărturisirea de credinţă literară” şi „Mişcarea Stăreţească„; a organizat grupuri de cercetare şi studiu asupra patrimoniului arhitectural şi imobiliar urban în cadrul programului „Sate în Oraşe”, a constituit atelierul internaţional de studiu pentru dezvoltarea Bucureştiului şi a elaborat un model de valorificare a Centrului Istoric din perspectiva patrimonială europeană.

Recent, s-a constituit şi Grupul de Cercetare Literară „Mitropolitul Nestor„, al cărui obiectiv este alcătuirea ediţiei-tezaur de scrieri literare străromâne(sec.IV-VI d.H.) în cadrul lucrării monumentale „Fontes Litteris Daco-Romaniae„, prevăzută să debuteze anul viitor.

Asociaţia a înfiinţat, în premieră absolută, „Fonduri memoriale manuscrise” în cadrul unor biblioteci publice şi, începând din această toamnă, va crea „Fondul Naţional pentru Memorialistica literară„, în cadrul Bibliotecii Judeţene Giurgiu.

Eforturile de a crea instituţii, programe şi proiecte de interes public major s-au sprijinit exclusiv pe iniţiativă privată şi pe colaborarea unui mare număr de specialişti independenţi şi organizaţii culturale româneşti, din ţară şi din străinătate. Tot ce s-a făcut până acum s-a făcut prin voluntariat. Asociaţia şi-a propus să completeze cu realizările ei tematica abandonată, în mod voit sau inerţial, de către instituţiile publice. Acesta este „răspunsul cetăţenesc” pe care fondatorii organizaţiei îl consideră soluţia sigură pentru o Românie viitoare stabilă şi echilibrată.

Întâlnirea ce s-a desfăşurat recent a prilejuit o emoţionantă manifestare a „acelui fluid misterios care aduce împreună oameni din cele mai diverse locuri care însă gândesc la fel şi privesc în aceiaşi direcţie”, după cum spunea prof.dr.Viorel Roman (Germania). Au participat academicieni, profesori universitari, cercetători de seamă, cărturari bisericeşti şi laici, artişti, jurnalişti, intelectuali de formaţiile cele mai diferite.

Ca de obicei, Compania CASA LUX, prin Dna Mariana Brăescu, preşedinte-director general, a constituit suportul principal al acestui eveniment de seamă, care va rămâne multă vreme în memoria colectivă.

_____________________________________________________________________________________

Premiile Patrimoniului – 2005

Marele Premiu de Excelenţă – Dl. Raoul Şorban – pentru ansamblul operei culturale şi pentru studiile dedicate Transilvaniei.

Premiu de Excelenţă Prof. Dr. Lauri Lindgren – pentru activitatea de propagare a limbii şi literaturii române în Finlanda.

Premiu de Excelenţă Dr. Trinţu Maran – Viena – pentru cercetările privitoare la istoria românilor în Austria.

Premiu de Excelenţă Dl. Alexandru Husar – pentru ansamblul activităţii de estetician şi istoric al culturii.

Diplomă de Excelenţă Acad. Prof. Dr. Virgil Cândea – pentru ansamblul operei culturale şi pentru cercetările dedicate donaţiilor voievodale la Locurile Sfinte.

Premiu de Excelenţă Calinic Argatu – pentru ansamblul operei culturale si pentru contributia eminenta la editarea scrierilor Scolii Cernicane.

Premiu de Excelenţă Prof. Gligor Popi – pentru ansamblul activităţilor de cercetare privitoare la istoria românilor din Banat şi pentru acţiunea culturală întreprinsă în acest scop.

Premiu de Excelenţă Prof. Dr. Viorel Roman – Bremen – pentru ansamblul activităţii de cercetare privitor la istoria politică a Românilor şi pentru volumul „România în sfera de influenţă a Marilor Puteri”.

Premiu de Excelenţă Prof. Dr. Theodor Codreanu-pentru ansamblul activităţii de istoric literar şi, în special, pentru studiile de istoriografie literară dedicate Basarabiei.

Diplomă de Excelenţă Dna Lucia Olaru Nenati – pentru contribuţia la fondarea aşezământului muzeal „Mihai Eminescu”, Ipoteşti şi pentru propagarea spiritului eminescian în lume.

Premiu de Excelenţă Prof. Dr. Emilian Popescu – pentru ansamblul activităţilor de bizantinolog şi pentru studiile de sinetză privitoare la epigrafia daco-romană.

Premiu de Excelenţă Prof. Dr. Vasile Oltean – pentru cercetările de istorie locală şi pentru acţiunile de cercetător în domeniul culturii naţionale.

Diplomă de Excelenţă Prof. Dr. Ion Pachia Tatomirescu – pentru studiile de daco-românistică şi pentru activităţile de „editor naţional”.

Premiu de Excelenţă Dr. Napoleon Săvescu – pentru acţiunea de re-vigorare a „dacismului” şi pentru cercetările personale efectuate în acest domeniu.

Diplomă de Excelenţă Prof. Dr. Alexandru Ligor – pentru ansamblul cercetărilor de istoriografie şi, în special, pentru studiile dedicate istoriografiei moldoveneşti.

Premiu de Excelenţă Lucian Hetco – pentru acţiunea culturală desfăşurată la conducerea revistei AGERO – Stuttgart şi pentru studiile personale publicate în cartea „Sufletul Românesc”.

Premiu de Excelenţă Arhim. Dr. Veniamin Micle – pentru activitatea de cercetător în domeniul istoriei locale şi bisericeşti.

Premiu de Excelenţă Păr. Ion Ionescu – pentru activitatea de cercetător în domeniul istoriei bisericeşti şi a culturii române vechi.

Premiu de Excelenţă Jean-Louis Courriol – pentru activitatea de propagare a literaturii române în mediile francofone.

Premiu de Excelenţă Svetlana Matta-Paleologu – pentru cercetările de eminescologie şi memorialistică pe teme de cultură literară românescă.

Diplomă de Excelenţă Dr. Ioan Barbu – pentru opera literară de inspiraţie ortodoxă şi pentru activitatea culturală în ansamblu.

Diplomă de Excelenţă Dl. Sabin Bodea – pentru acţiunea culturală iniţiată prin revista „Viaţa de Pretutindeni”

Diplomă de Merit Dl. Nicolae Danciu Petniceanu – pentru acţiunea de promovare a culturii şi creaţiei regionale prin revista „Eminescu”.

Diplomă de Excelenţă Dl. Valeriu Bârgău – pentru acţiunea de promovare a culturii şi creaţiei regionale prin revista „Ardealul Literar”.

Diplomă de Excelenţă Dl. Gheorghe Neagu – pentru acţiunea de promovare a culturii şi creaţiei regionale prin revista „Oglinda Literară”.

Diplomă de Excelenţă Dl. Eugen Evu – pentru acţiunea de promovare a culturii şi creaţiei regionale prin revista „Provincia Corvina”.

Diplomă de Merit Dl. Ion Beldeanu – pentru acţiunea de stimulare a culturilor regionale, în cadrul revistei „Bucovina Literară”.

Diplomă de Excelenţă Dr. Dumitru Bălăeţ – pentru opera în domeniul biblioteconomiei şi pentru cercetările de istorie literară veche.

Diplomă de Excelenţă Dl. Ion Gaghii – pentru acţiunea culturală în domeniul biblioteconomic.

Premiu de Excelenţă Dl. Dumitru Bălaşa – in memoriam – pentru opera eminentă în domeniul „dacismului” şi pentru studiile de istoriografie locală.

Diplomă de Excelenţă Dl. Petru Petrescu – pentru opera plastică şi literară de inspiraţie arhaică. Premiu de Excelenţă Dl. Grigore Vieru – pentru opera literară şi civică.

Diplomă de Merit Dl. Modest Ghinea – pentru iniţierea revistei de schit „Murmurul Sihaştrilor”.

Premiu de Excelenţă Adrian Riza – in memoriam-pentru studiile dedicate Transilvaniei

Diplomă de Excelenţă Dl. Florin Rotaru – pentru cercetările de istorie a cărţii şi pentru contribuţia în domeniul biblioteconomic

Premiu de Excelenţă Dl. George Muntenu – in memoriam – pentru contribuţia fundamentală în eminescologie.

Diplomă de Excelenţă Dl. Achim Mihu – pentru ansamblul activităţii de estetician şi istoric al culturii.

Diplomă de Excelenţă Dl. A.I. Brumaru – pentru ansamblul activităţii de estetician şi istoric al culturii.

Diplomă de Excelenţă Dl. Emil Poenaru – pentru ansamblul operei şi studiile dedicate sanctuarului dacic de la Sarmisegetuza.

Premiu de Excelenţă Dl. Constantin Daniel – in memoriam – pentru studiile de istorie a civilizaţiilor şi, în special, pentru lucrarea „Miturile lui Zalmoxis”.

Premiu de Excelenţă Dl. Vasile Tomescu – pentru monumentala operă de muzicologie „Muzica Daco-Romană”.

Diplomă de Merit Dl. Dumitru Jompan – pentru ansamblul operei de istoriografie locală, de muzicolog şi folklorist.

Premiu de Excelenţă Viorel Cozma – pentru ansamblul operei muzicologice.

Diplomă de Excelenţă Virgiliu Radulian – pentru ansamblul operei culturale şi pentru memorialistica sa.

Diplomă de Excelenţă Ion Dragusanul – pentru sinteza „Datina, Biblia Românilor”.

Diplomă de Merit Emil Satco – pentru studii de Istoria Bucovinei şi pentru lucrarea „Enciclopedia Bucovinei”.

Diplomă de Excelenţă Aurel Sasu – pentru ansamblul operei culturale si pentru contributia eminenta la istoria culturala a romanilor-americani.

Premiu de Excelenţă Vasile Drăguţ – in memoriam – pentru ansamblul operei şi pentru contribuţia la istoria monumentelor de artă moldoveneşti.

Diplomă de Merit Dan Culcer – pentru contribuţia deosebită la dezvoltarea dialogului de idei în România.

Premiu de Excelenţă Francisc Păcuraru – in memoriam – pentru ansamblul operei si pentru Vol. I – „Românii şi Maghiarii de-a lungul veacurilor”.

Premiu de Excelenţă Păr. Ghelasie Gheorghe – in memoriam – pentru opera de povăţuitor al naţiunii şi de cărturar mănăstiresc.

Diplomă de Excelenţă Ioan Grigorescu – pentru ansamblul operei şi pentru ciclul „Spectacolul lumii”.

Diplomă de Merit Ion Dodu Bălan – pentru ansamblul operei şi pentru contribuţia la cunoaşterea operei lui Octavian Goga.

Diplomă de Merit George Alexe – pentru contribuţia la cultura românilor-americani